Regieverpleegkundige Anouk

Anouk is sinds februari 2020 begonnen als regieverpleegkundige. Na de corona golf is haar werkomgeving en functie aanzienlijk veranderd... Hoe is het voor haar om in deze tijden te werken als verpleegkundige? Zij verteld ons meer daarover.
Deel dit verhaal:

Even voorstellen

Ik ben Anouk Boonen, 26 jaar en ondertussen bijna 4 jaar werkzaam als (regie)verpleegkundige. Na mijn middelbare school heb ik bewust gekozen voor een beroep waar de aspecten samenwerken, empathie en praktijk centraal staan. Verpleegkunde blijkt al deze aspecten in zich te hebben.

Tijdens mijn opleiding en de jaren daarna heb ik op verscheidene afdelingen mogen werken, waardoor ik een goed beeld heb gekregen van de diversiteit die het vakgebied verpleegkunde te bieden heeft. Sinds augustus 2019 ben ik werkzaam op de afdeling Traumatologie/Gynaecologie binnen het Meander Medisch Centrum.

Wat is regieverpleegkundige?

Jullie hebben vast meegekregen dat er in 2019 veel gediscussieerd is over de functiedifferentiatie met betrekking tot de MBO en HBO-verpleegkundigen binnen de zorg. Het Meander Medisch Centrum heeft op basis hiervan de functie van regieverpleegkundige ingevoerd. Deze functie vervul ik per februari 2020. Binnen deze functie is er ruimte gecreëerd om meer bezig te kunnen zijn met zaken als: kwaliteit van zorg, coaching, onderzoek en samenwerking.

Het interessante hiervan is dat ik mij hierdoor kan bezighouden met meerdere zorgaspecten dan alleen directe patiëntenzorg, dit natuurlijk wel in samenwerkingen met het gehele team. Tijdens de implementatie van deze nieuwe functie kwam helaas corona op ons pad...

''Het voelde in het begin alsof ik alles weer opnieuw moest leren''

CORONA

Tijdens de eerste coronagolf sloot al snel onze afdeling om hierna omgebouwd te worden tot een COHORT-afdeling: een afdeling speciaal ingericht voor alleen corona patiënten. Dit zorgde er ook voor dat ons team werd opgesplitst; een deel werd op verschillende afdelingen ingezet en het andere deel werd gestationeerd op de COHORT. Ik werd tewerkgesteld bij de COHORT. Je kunt je voorstellen dat dit even wennen was, want van een chirurgische afdeling naar een interne afdeling (de COHORT) is toch wel even wat anders.

Het voelde in het begin alsof ik alles weer opnieuw moest leren, maar gelukkig was dit voor iedereen het geval. Niemand had natuurlijk eerder corona meegemaakt. Dit zorgde ervoor dat wij als team elkaar overal bij wilden helpen, ondersteunen en dingen wilden aanleren. Ik heb nog niet meegemaakt dat verpleegkundigen zo nauw samenwerkten met artsen, fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, transferverpleegkundigen etc.

''De dankbaarheid die de patiënten op dat moment naar je uitspreken, daar doe je het voor!''

De zorg voor de patiënten was anders en soms erg zwaar, maar daarbij wel erg leerzaam. Wat voor veel mensen ver-van-hun-bed-show was, kwam opeens erg dichtbij. Zeker in deze tijd ben ik mij weer extra bewust geworden van wat je als zorgprofessional kunt betekenen voor een patiënt en zijn/haar familie. Doordat er weinig tot geen bezoek mocht komen fungeerde je niet alleen als zorgverlener, maar soms nog belangrijker als een gesprekspartner en luisterend oor. De dankbaarheid die de patiënten op dat moment naar je uitspreken, daar doe je het voor!

Een jaar verder...

Ondertussen hebben wij gelukkig kunnen afschalen op de COHORT en hebben wij onze afdeling weer mogen openen. We gaan weer verder met de reguliere zorg en nemen alles wat we geleerd hebben mee. Nu maar hopen dat er geen 3de golf komt!

Hier bouwen we aan de toekomst van de zorg, bouw jij met ons mee?

Meer verhalen uit de zorg

Ik zie je, ik hoor je!

Mijn leven heeft het afgelopen twee jaar een enorme professionele shift doorgemaakt, alles kwam in een stroomversnelling en de hoeveelheid kansen die mij geboden werden om het verpleegkundig imago op te krikken waren overweldigend...
Lees verder

Belevingstraining en omdenken in de zorg. De Keerzijde.

Omdenken in de zorg: daar kunnen we beter niet over praten. We kunnen het gewoon maar beter doen. Hoe dan? Door de rollen om te draaien. Door iedereen met een verantwoordelijkheid in de zorg zelf te laten ervaren wat zorgafhankelijkheid met je doet als mens. Binnen de belevingstraining van De Keerzijde draaien we gewoon voor […]
Lees verder

Dicht bij mezelf

Als jong meisje droomt ze van haar huidige beroep als verpleegkundige. Margreet heeft haar route uitgetekend en met Zorgscholingen zet ze een volgende stap. Maar welke dan? Lees haar verhaal om dit te ontdekken.
Lees verder

Angelina van Sas, de Coronahulp Queen

Noodgedwongen zat ze thuis. Corona! Maar stil zitten is geen optie. Haar werk als vrijwilliger geeft haar een hoop voldoening. Het verhaal van de Coronahulp Queen.
Lees verder

Samen werken aan toekomst van de zorg?

Deel hier jouw verhaal.
Hét platform voor iedereen met een hart voor de zorg. Hier zien we het werk van de zorgprofessional, nodigen we ertoe uit en leren we van elkaar. Van zorgverhalen tot persoonlijke ontwikkeling, het komt allemaal aan bod. Wij bouwen aan de toekomst van de zorg.
Contact
info@ikwaardeerdezorg.nl
06 4045 7950

Copyright © 2021 Ik waardeer de zorg